Dietetyczna zupa kapuściana z pulpetami

Zupa z przepisu mojej babci, niedawno ją robiłam, jest aromatyczna i smaczna, a do tego bardzo tania w wykonaniu. 

Składniki na zupę:

½ główki kapusty,
15 dag kości drobiowych,
½ pęczka włoszczyzny lub wywar z kostek warzywnych,
25 dag ziemniaków,
½ szklanki mleka,
1 łyżeczka maki,
1 łyżeczka masła klarowanego,
sól do smaku,
pieprz ziołowy do smaku.

Składniki na pulpety:

½ główki młodej kapusty, 
1 cebula,
3-4 łyżki oleju,
2 jajka,
1 łyżka masła,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
4 łyżki bułki tartej,
5 łyżek mąki,
sól do smaku,
pieprz ziołowy do smaku.

Wykonanie pulpetów:

Kapustę dobrze oczyścić, zmielić w maszynce lub rozbić blenderem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć kapustę z cebulą, dodać rozmącone jajka, olej, jogurt, mąkę, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Wymieszać składniki, formować kuleczki i ugotować w osolonej wodzie.

Wykonanie zupy:

Z kości i włoszczyzny ugotować wywar na 2 litrach wody. Kapustę pokroić razem z ziemniakami i ugotować na wywarze do miękkości. Mąkę rozprowadzić mlekiem, dodać do zupy i zagotować. Na końcu dodać masło, rozlać na talerze i podawać z pulpetami.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz