Cukinia zapiekana z orzechami i niedźwiedzim czosnkiem

Cukinię uwielbiam pod każdą postacią! Dziś na obiad w formie zapiekanej, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i orzechów!



Składniki:

2 młode cukinie
1 biała cebula
5 listków czosnku niedźwiedziego
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki zmielonych orzechów
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć. Następnie miąższ z cukinii przysmażyć na oliwie z posiekaną cebulą i czosnkiem. Wsypać bułkę tartą z orzechami, przyprawić do smaku, wymieszać i po przestudzeniu dodać żółtka, śmietanę, natkę pietruszki i ubitą pianę z białek, po czym delikatnie zamieszać. Tak przygotowany farsz nałożyć na wydrążoną cukinię. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz