Domowe drożdżówki z różą

Nie znam chyba osoby, która nie uwielbia drożdżówek :) Mowa oczywiście o tych świeżych, domowych, najczęstszej nadziewanych różą. Mi ten smak i zapach kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to z pieca wydobywał się nieziemski aromat tych małych pyszności! Dzięki marce Stovit dziś poczułam się jak dziecko :)



Składniki:

1 kg maki
1 litr mleka
1 szklanka oleju
10 dag drożdży
4 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 żółtko jaja
1 łyżka śmietany 18%
marmolada różana Stovit

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, przelać do miski z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrami waniliowymi. Następnie wbić jajka, wlać olej, wymieszać i wyrabiać ręką ciasto przez minimum 15 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na około 25 minut. Na stolnicy wysypanej mąką wyłożyć przygotowane ciasto. Urywać po kawałku, nadziewać marmoladą różaną (Stovit) i formować drożdżówki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (spojeniem do dołu) i odłożyć ponownie do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia