Ciasto karmelowe warstwowe

Idealne ciasto dla miłośników karmelu :) Pyszne, kolorowe warstwy tworzą zdumiewający efekt! 



Składniki na biszkopt orzechowy: 

7 jajek
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag zmielonych orzechów włoskich

Wykonanie biszkoptu orzechowego:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, obie mąki,orzechy i delikatnie wymieszać aby nie ciasto opadło. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 35-40 minut. Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie równe części.

Składniki na ciasto kakaowe:

6 dag masła
szczypta soli
14 dag cukru
1 jajko
2 dag kakao
½ łyżeczki proszku
½ łyżeczki sody oczyszczonej
10 dag mąki tortowej
14 łyżek mleka

Wykonanie ciasta kakaowego:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ucierać, dodać kakao, mąkę , proszek, sodę. Na koniec połączyć z mlekiem. Piec około 25 minut w temp. 170-180 stopni.

Składniki masę kajmakowa:

1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego
400 ml Śmietana 30%
1 puszka masy kajmakowej
10 łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Wykonanie masy kajmakowej:

Żelatynę zalać zimną wodą około ½ szklanki - odstawić do napęcznienia, następnie podgrzać (lecz nie zagotować) i rozpuścić cały czas mieszając. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 1 łyżeczce ciepłej wody. Masę kajmakową podgrzać w ciepłej wodzie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Mleczko skondensowane dobrze ubić do uzyskania piany i połączyć z masą kajmakową. Do masy mleczno kajmakowej wlać rozpuszczoną kawę. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą śmietaną. Przygotowaną żelatynę wlać przez sitko do przygotowanej masy kajmakowej i dokładnie wymieszać. Przekładać upieczone biszkopty. Biszkopty możemy namoczyć dowolny syropem (kawą, woda z cukrem)

Składanie ciasta:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć jedną część placka orzechowego i nałożyć 2/5 masy kajmakowej, przykryć ciastem kakaowym, nałożyć ponownie 2/5 masy kajmakowej, przykryć drugą częścią ciasta orzechowego i posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Jedna czekoladę mleczną zetrzeć na tarce i posypać placek. Odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

(blaszka 32x21)

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz