Nuggetsy z kurczaka FIT corn flakes z piekarnika

Nuggetsy z kurczaka zostały wynalezione w 1950 roku przez profesora nauki o żywności Roberta C. Baker. Był to patent na kawałki kurczaka wykonywane w dowolnym kształcie. Najsłynniejsza dziś wersja kurczaczków, sprzedawana w McDonald została stworzona później, bo w 1979 roku przez Tyson Foods (na zleciene McDonalda).
U mnie dziś ze słynnego patentu została tylko forma podawana kurczaka (w kawałkach) i obecność płatków kukurydzianych w panierce. Resztę troszkę odchudziłam :)


Składniki:

1 filet z kurczaka
1 szklanka płatków kukurydzianych
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ziół (ja użyłam tymianek i majeranek)
odrobina pieprzu (może być cytrynowy lub czarny)
1 jajko
opcjonalnie: ziołowa przyprawa do kurczaka

Wykonanie:

Kurczaka oczyścić i pokroić na małe kawałki (nie muszą być równe). Jajko rozbić, dodać odrobinę soli i przyprawy do kurczaka. W osobnym naczyniu wsypać płatki, rozgnieść na mniejsze kawałki, dodać sól, pieprz i zioła. Wymieszać. Kurczaka maczać w jajku, następnie w panierce i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20 minut w temp. 200 stC.

Tradycyjna Kuchnia