Klopsiki duszone w cebuli

Nie masz pomysłu na obiad? Polecam pyszne klopsy wieprzowe, duszone na cebulce. Mniam!



Składniki:

½ kg mielonej wołowiny
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 pomidory
½ kg cebuli
sól i pieprz do smaku
papryka ostra mielona do smaku
1 łyżka smalcu
1/3 szklanki bulionu mięsnego

Wykonanie:

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na smalcu z dodatkiem papryki. W między czasie mięso wymieszać ze startymi ziemniakami, solą i pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem (w razie potrzeby dosypać bułki tartej). Dokładnie wyrobić masę, formować kulki i ułożyć na wcześniej przygotowanej cebuli w naczyniu żaroodpornym. Podlać bulionem, obłożyć plasterkami pomidorów. Wstawić do piekarnika nagrzanego 190-200 stopni i dusić około pół godziny.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: