Buraczki na ciepło do obiadu

Klasyk wśród klasyków obiadowych :)



Składniki:

4 buraki ćwikłowe
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
½ szklanki wywaru z buraków
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Buraki dokładnie oczyścić i ugotować. Z masła i mąki zrobić złocistą zasmażkę, dodać wywar z buraków, mielony imbir i mieszając gotować do zgęstnienia sosu. Ugotowane buraki obrać, pokroić w kostkę i dodać do sosu, doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, cukrem i solą i jeszcze chwilę podgotować. Podawać na ciepło do obiadu.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. uwielbiam buraki w każdej postaci :) pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka, ale jaka pyszna :) Niezastąpiony dodatek do obiadów!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam buraczki pod każda postacią! Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń