Tarta ze szpinakiem

Tartę uwielbiam zarówno na słodko, jak i słono. Szpinak przygotowany w ten sposób posmakuje nawet największym niejadkom :)



Składniki na ciasto:

15 dag twarogu
15 dag masła
15 dag mąki
1 jajko

Składniki na farsz:

40 dag liści szpinaku
3 łyżki masła
5 ząbków czosnku
3 papryki czerwone
250 ml śmietany 18%
5 jaj
sól i pieprz do smaku

Dodatkowe składniki:

tłuszcz do formy

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, przenieść na wałku do przygotowanej formy i upiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Wykonanie farszu:

Na rozgrzanym maśle przysmażyć zmiażdżony czosnek z pokrojonym szpinakiem i przyprawami do smaku. Dodać drobno posiekaną paprykę, chwilę podsmażyć i wyłożyć na podpieczone ciasto. Jajka zmiksować ze śmietaną, przyprawić do smaku i zalać farsz na formie. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez pół godziny.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: