Placki ziemniaczane z twarogiem

Połączenie ziemniaków i twarogu jest okazało się trafnym pomysłem. Placuszki smakują wyśmienicie !



Składniki:

1 kg ziemniaków
2 jajka
biała cebula
około 0,5 szklanki twarogu
2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
listki mięty

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć, odsączyć nadmiar soku, połączyć z mąką, przyprawami do smaku, drobno posiekaną cebulą i twarogiem utartym z jajkami. Masę dokładnie wymieszać, dodać posiekaną miętę i jeszcze raz wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podawać z dowolnym sosem lub jogurtem.

* miętę można ją pominąć

Tradycyjna Kuchnia

4 komentarze:

  1. Sympatyczne 😀Jesień to dobra pora na takie placki 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. osobiście uwielbiam cienkie, chrupiące :)
    ciekawe jak ta wersja by mi zasmakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki wyglądają super. Z twarogiem muszą być pyszne. Kiedyś zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń