Kopytka rolowane z pietruszką

Kopytka przygotowuje zazwyczaj gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego :) Nic się w ten sposób nie zmarnuje :) Wersja zielona, zrolowana przemawia do mnie jeszcze bardziej. 



Składniki:

1 kg ziemniaków
10 dag mąki pszennej
5 dag maki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
1 pęczek natki pietruszki
masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie utłuc. Następnie ostudzone ziemniaki połączyć z mąkami, doprawić do smaku i dokładnie wyrobić masę. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką, pokroić na kawałki i zrolować (końcówki bardziej). Ugotować w osolonej wodzie na małym ogniu. Gdy tylko wypłyną na powierzchnię wyjąć łyżka cedzakową, przelać zimną wodą i osuszyć. Przed podaniem obsmażyć na maśle, posypać obficie posiekaną natką pietruszki, wymieszać na patelni i podawać.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. niby tylko kopytka, ale wyglądają tak apetycznie że z chęcią bym teraz zjadła porcję :)

    OdpowiedzUsuń