Ziemniaki pieczone z rozmarynem do obiadu

Rozmaryn posiada mocny, wyjątkowo korzenny zapach i delikatnie gorzki smak. Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami!



Składniki:

1 kg ziemniaków
1 łyżka suszonego rozmarynu
pieprz do smaku
sól do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć ziemniaki, również posmarować olejem za pomocą pędzelka, posypać rozmarynem, pieprzem i solą. Nakryć folią aluminiową i w temperaturze 200 stopni piec około 20 minut. Następnie odkryć i dopiec na złoty kolor przez kolejne 10 minut.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Ostatnio takie ziemniaczki są częstym gościem w mojej kuchni. Uwielbiam. Pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy pieczone ziemniaki, te z rozmarynem są super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo pieczone ziemniaki dla mnie to trochę zdrowsze frytki :P

    OdpowiedzUsuń