Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami

Czy wiecie, że kiedyś bakłażan nazywany był „szalonym jabłkiem”? Wierzono, że spożywanie bakłażanów wywołuje szaleństwo. Z czasem jednak los się odmienił i stał się luksusowym smakołykiem na królewskich stołach państw śródziemnomorskich.
Ja uwielbiam ten szalony smakołyk :D
Dziś pyszna, prosta i ekspresowa zapiekanka, z bakłażanem w roli głównej.


Składniki:

2 bakłażany
½ kg pomidorów
3 łyżki oliwy
8 listków świeżej bazylii
25-30 dag żółtego sera
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Bakłażany obrać ze skórki, pokroić w grubsze plastry, posmarować oliwą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Pomidory pokroić również w grubsze plastry, przyprawić solą i pieprzem i posiekaną bazylią. Naczynie żaroodporne wyłożyć podpieczonymi bakłażanami (lekko doprawić). Następnie położyć pomidory, a na samą górę rozłożyć plastry żółtego sera lub ser starty. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na złoty kolor przez około 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia