Wegetariańska lasagne z młodą cukinią

Głównym składnikiem lasagne są płaty makaronu przekładane sosem i zazwyczaj mięsem. U mnie dziś wegetariańska wersja tej popularnej potrawy. Wyszła równie pyszna!



Składniki:

1 opakowanie makaronu lasagne
1 młoda cukinia
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 marchewka
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki soku pomidorowego
½ szklanki startego parmezanu
tymianek
bazylia
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oliwy

Wykonanie:

Warzywa umyć, obrać, usunąć pestki i drobno posiekać. Włożyć do garnka z oliwą i dusić prze z 15 minut. Wlać sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić jeszcze przez 5 minut, po czym wymieszać z połową startego sera. Jogurt wymieszać z ziołami i odstawić. W między czasie naczynie do zapiekania posmarować sosem jogurtowym i układać warstwami płaty lasagne sos i nadzienie warzywne. Ostatnia warstwa to makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać pozostałym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez  około 40 minut.

Dla mięsolubnych polecam przepis z mięsem mielonym --> tutaj

Tradycyjna Kuchnia

10 komentarzy:

  1. Super, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, matko! Akurat widzę to zdjęcie, kiedy mam ogromną ochotę na makaron (takowy mam dzisiaj na obiad)... Lasagne uwielbiam, kocham i wielbię! Tylko nie ma mi kto jej przyrządzić... :D
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niezwykle zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wegetariańska wersje lasagni :) A ta z cukinia jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką lazanię to ja bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Propozycja dla mnie, w sam raz :-) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń