Kotleciki z dorsza w wersji fit

Dorsz to ryba, którą pewnie chętnie zajadasz się podczas wakacji nad Bałtykiem. Smażony filet z frytkami to dla niektórych smak wakacyjnej beztroski.



W zaciszu własnej kuchni też możesz przygotować pyszne danie z dorszem w roli głównej. Wcale nie musisz trzymać się rutyny i wrzucać na patelnię całe kawałki ryby. Co powiesz na przepyszne i do tego bardzo zdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj!

Kotleciki z dorsza w wersji fit

Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się, jak często jadasz ryby – bilans wyjdzie pewnie gorzej niż zalecenia dietetyków. Może więc czas to zmienić i odkryć kilka nowych przepisów z rybami w roli głównej? Kotleciki z dorsza to pomysł doskonały (sprawdź także: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1467,name,kotleciki-z-dorsza). Przyrządź je tak, żeby jak najlepiej służyły Twojemu zdrowiu. Nie wiesz, jak to zrobić? Tutaj znajdziesz kilka podpowiedzi.

Jeżeli chcesz przygotować zdrowe kotleciki rybne, ugotuj dorsza na parze albo upiecz go w rękawie – zachowa walory smakowe i zachwyci Cię soczystością. Następnie mięso musisz rozdrobnić lub zmielić – w ten sposób stworzysz wyśmienitą bazę, którą za chwilkę połączysz z innymi składnikami. Co powinno się wśród nich znaleźć? Na pewno jajko – niezbędne spoiwo dla wszystkich składników. Do tego dodaj ulubione warzywo – świetnie sprawdzi się kilka zgniecionych różyczek brokułów albo kalafiora, kukurydza, posiekana nać pietruszki albo koperek. Innym pomysłem są kotleciki z dorsza i cukinii lub ziemniaków, czyli coś dla wielbicieli tradycyjnej kuchni. Do masy dodaj jedną lub dwie łyżki stołowe startego żółtego sera – wówczas każdy kęs będzie jeszcze bardziej apetyczny!

Zioła, przyprawy, panierka – jak podkreślić smak kotlecików?

Żeby danie było bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne, koniecznie dodaj podsmażoną na odrobinie oleju lub masła klarowanego cebulę i czosnek. Ponadto zioła, bo bez nich każde danie wydaje się niekompletne. Do kotlecików z dorszem pasują różne rodzaje ziół – świeża lub suszona bazylia, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie. Zawsze warto eksperymentować z przyprawami: kurkumą, curry, pieprzem, słodką papryką albo kuminem, który poprawi strawność dania. Czy kotleciki wymagają panierki? To już kwestia Twojego wyboru. Jeżeli to dla Ciebie postawa, możesz zdecydować się na klasyczna panierkę z bułki tartej lub zastąpić ją otrębami albo rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi – wymieszaj je z jajkiem i obtocz w nich każdy kotlecik. Usmaż na oleju rzepakowym. Pyszności!

Z czym podawać kotleciki z dorsza?

Kolacja powinna być lekkim posiłkiem, dlatego staraj się nie przejadać. Pyszny kotlecik możesz przekąsić z kromką pełnoziarnistego pieczywa albo porcją sałatki. Jeżeli masz ochotę na ciepłą kolację, podaj kotleciki z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem lub warzywami gotowanymi na parze.

Składniki, których potrzebujesz do przygotowania kotlecików z dorsza z dodatkami, znajdziesz w sklepach sieci Biedronka. Robiąc zakupy, możesz rozejrzeć się także za rybnymi daniami gotowymi, które sprawdzą się w sytuacjach awaryjnych, gdy zabraknie Ci czasu na przygotowywanie domowych posiłków. Zadbaj o to, żeby Twoje menu było jak najbardziej zróżnicowane. Ryby powinny zająć w nim miejsce honorowe, szczególnie z warzywnymi dodatkami. Są idealnym pomysłem nie tylko na obiad, ale też ostatnie danie w ciągu dnia.

Tradycyjna Kuchnia

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam dorsza. Na pewno wypróbuję przepis :)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis, poczułem się jak nad morzem, a do Biedry zaledwie 5 minut od domu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja na szczęście też od niedawna mam blisko :) Do tego wybudowali dodatkową część z przecenami z różnych kolekcji :)

      Usuń
  3. I to jest świetny pomysł na dzisiejszy obiad :) lekki obiadek zwłaszcza w taką pogodę :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada pysznie, bardzo lubię ryby, ale w formie kotlecikow jeszcze nigdy nie próbowałam. Już wiem co zjem na kolację :)
    Dziękuję za inspirację! :

    OdpowiedzUsuń