Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Brak pomysłu na obiad? U mnie zazwyczaj kończy się to jakąś zapiekanką. Makaron mam zawsze, jakieś dodatki też się znajdą. Do tego sos beszamelowy z mleka i mąki... czyli wszystko co większość z Was ma w swojej kuchni.




Składniki:

Makaron 1 opakowanie (ja zmieszałam makaron szpinakowy z pełnoziarnistym)
szpinak mrożony lub świeży około 300 gram
15 dag sera mozzarella
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz

Sos beszamelowy:
300 ml mleka
20 gram mąki
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa


Wykonanie:


Sos:
Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy.

Zapiekanka:
Makaron ugotować al-dente. W między czasie poddusić szpinak z odrobiną soli, pieprzu i zmiażdżonego czosnku.



Wszystko razem mieszamy: do makaronu dodajemy szpinak, zalewamy sosem i wsypujemy startą mozzarelle. Zmieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy około 50 minut w temp. 180 st C.



Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: