Szarlotka z orzechową pianką i lodami

Szarlotka z lodami to klasyk wśród ciast. Co powiecie na urozmaicenie tradycyjnego przepisu o orzechową piankę?


Składniki:

40 dag mąki
20 dag masła
1 łyżka smalcu
35 dag cukru
3 jajka
2 cukry waniliowe
1 kg jabłek
1 budyń wiśniowy lub malinowy
1/3 szklanki orzechów włoskich
tłuszcz do formy
lody

Wykonanie:

Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść ciasto, zawinąć w folię i przenieść na pół godziny do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka, cienko pokroić i rozgotować w małej ilości wody z cukrami waniliowymi. Wyjąć ciasto z lodówki, 1/3 ciasta zamrozić, resztę rozwałkować i przenieść do dużej tortownicy, nakłuć widelcem, podnieść brzegi i zapiec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni na jasny złoty kolor. Po przestudzeniu, posypać budyniem w celu zatrzymania soku z jabłek. Następnie wyłożyć jabłka. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać i wylać na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać pianę orzechową na szarlotce. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor.


Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: