Pampuchy z truskawkami

Pampuchy to kluski z ciasta drożdżowego gotowane na parze.
Sezon truskawkowy w pełni więc u mnie podane z truskawkami, ale oczywiście można podawać z dowolnymi owocami, a nawet mięsem.

Składniki:

40 dag mąki
2 dag drożdży
1 łyżka cukru
3 jajka
125 ml mleka
1 bułka
4 dag masła
½ kg truskawek

Wykonanie:

Do mąki dodać drożdże utarte z cukrem i szczyptą soli, wlać mleko i rozbełtane jajka.



Całość dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Bułkę pokroić w kostkę, przysmażyć na maśle i ostudzone grzanki dodać do ciasta. Jeszcze raz dobrze wyrobić. Uformować knedelki i odstawić ponownie na 15 minut do wyrośnięcia. Zagotować osoloną wodę, wrzucić bułki i na wolnym ogniu gotować 15 minut.



Gdy podczas gotowania zwiększą objętość, obrócić na drugą stronę. Gotowe pampuchy, pokroić na kromeczki i podawać z truskawkami lub innymi owocami sezonowymi.

Tradycyjna Kuchnia