Chlebek kukurydziany na maślance

To najbardziej wilgotny, a zarazem puszysty chlebek kukurydziany, jaki kiedykolwiek jadłam. To zasługa dodanej maślanki.




Składniki:

2 1/4 szklanki mąki pszennej
1 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka cukru
1/3 szklanki orzechów włoskich
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
11/4 szklanki mleka
¾ szklanki oleju
3 jajka
½ szklanki maślanki
1 puszka kukurydzy
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Wymieszać wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wlać mleko, maślankę, olej i wbić jajka. Dodać suche składniki i utrzeć mikserem. Następnie wsypać pokruszone orzechy, kukurydzę i ponownie wymieszać. Przelać do przygotowanej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Polecam inne przepisy na domowe chleby, bułki, drożdżówki itp

Tradycyjna Kuchnia