Pomidorki w galaretce do słoików na zimę

Tegoroczny hit w mojej spiżarni ! Tak przygotowane pomidorki świetnie pasują do wszelkich sałatek i potraw zimnych.



Składniki:

2 kg pomidorków koktajlowych
3 cebule
1 pęczek natki pietruszki
2 dag żelatyny
8 ząbków czosnku

Składniki na zalewę:

1 ½ litra wody
8 łyżek cukru
1 ½ szklanki octu
3 łyżki soli
4-5 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

Z podanych składników ugotować zalewę- odstawić i rozpuścić żelatynę lecz nie gotować. Pomidorki dokładnie umyć i wysuszyć. Następnie pomidorki włożyć do wyparzonych słoików, przekładając plastrami cebuli. Dodać po 2 ząbki czosnku, zalać przygotowaną zalewą, posypać posiekaną natką pietruszki, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 3 minuty.

Tradycyjna Kuchnia