Konfitura ze smażonych jabłek do słoików na zimę

Tarte jabłka to podstawa wśród moich konfitur. Smakują wyśmienicie jako dodatek do ciast, naleśników.



Składniki:

2 1/2 kg jabłek
½ łyżeczki mielonego cynamonu
60  dag cukru
1 cukier waniliowy
1 cytryna

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i smażyć w szerokim rondlu. Mieszając jabłka odparować, dodać cukier, cynamon i nadal mieszając smażyć około 10 minut. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 6 minut i odwrócić do góry dnem.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. od momentu kiedy mieszkam w Poznaniu, a to już ponad 20 lat nie robię zapraw. Nie mam ogródka to i nie ma zapraw. Z jednej strony wielka ulga, bo przez pierwsze 20 lat robiłam w domu co roku konfitury, kompoty, dżemy i takie tam- na zimę. Powiem tak: zaprawdy to masa roboty, szczególnie jeśli cały proces zaczyna się od obcinania gałęzi i pryskania drzew, żeby robaki ich nie wrąbały. W tym roku zakupiłam przemysłowe wiśnie w zalewie. Według mnie prawdziwy skandal- zero smaku i aromatu. Wniosek - podziwiam i zazdraszam przetworów. domow to zupełnie inna bajka !
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu ja niestety też mieszkam w mieście i nie mam ogródka :( Sytuacje ratuje rodzina na wsi i sprawdzeni dostawcy na zielonym rynku.
      Pozdrawiam :)

      Usuń