Tort ambasador

Uwielbiam takie desery: połączenie mocno słodkich mas z orzeźwiającymi galaretkami.
Już jakiś czas zabieram się za przygotowanie tego tortu. Święta przyspieszyły ten pomysł.



Składniki na tortownicę 26 cm


Składniki na masę:

½ kg masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
8 żółtek jaja
1 budyń waniliowy
4 kolorowe galaretki
3 łyżki kakao
1 biała czekolada deserowa
1 gorzka czekolada
10 dag orzechów włoskich

Składniki na spód ciasta:

1 szklanka mąki
1 jajko
10 dag cukru
½ szklanki mleka
8 dag margaryny
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
½ łyżeczki sody oczyszczonej
15 dag dżemu
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Wykonanie ciasta na spód placka:


Margarynę zmiksować z dżemem, dodać jajko, cukier i stopniowo dodawać mleko. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i połączyć z margaryną i dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, po czym ostudzić.

Wykonanie masy:


Trzy galaretki ugotować oddzielnie w szklankach wody, zaś jedna galaretkę gotujemy tak jak w opisie na opakowaniu.
Żółtka utrzeć z cukrem. Budyń wymieszać w ½ szklance mleka. Resztę mleka zagotować, dodać utarte żółtka, rozpuszczony budyń i cały czas mieszając ugotować krem.  Ostudzić i utrzeć z masłem. Następnie krem podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i pokrojone obie czekolady. Do drugiej orzechy (lekko zrumienione na suchej patelni), do trzeciej dodać pokrojone galaretki.


Składanie placka:


Na spodzie placka rozkładamy masę kakao , druga warstwa to masa z orzechami.



Na górę placka rozkładamy starannie masę z galaretką i zalewamy tężejącą galaretką.



Gotowy placek przenosimy w chłodne miejsce. Najlepiej go kroić na drugi dzień.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz