Ciasto szwedzkie z twarogiem i bakaliami

Dzięki dodatku twarogu ciasto dłużej utrzymuje świeżość. Idealnie smakuje do kawy, herbaty, kakao...



Składniki:

3 szklanki mąki
1 ½ szklanki cukru
4 jajka
20 dag masła
25 dag twarożku homogenizowanego
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag dowolnych bakalii
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem, twarożkiem, żółtkami i śmietaną. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz sztywno ubitą piane z białek i bakalie. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz