Szarlotka puszysta z pianką na biszkoptach

Prosty przepis na pyszną, puszystą szarlotkę :)



Składniki:

20 dag biszkoptów
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 białka jaja
20 dag cukru drobnego kryształu
sok z cytryny

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać trzy łyżki wody i rozgotować pod przykryciem. Dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszać i jeszcze podgotować do rozpuszczenia cukru. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, wolne miejsca wyłożyć pokruszonymi biszkoptami. Nałożyć jabłka, przykryć biszkoptami. Ubić sztywno pianę z białek, dodać pod koniec odrobinę cukru i soku z cytryny. Pianę wyłożyć nierówno na powierzchni (nie wygładzać powierzchni). Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i gdy nabierze koloru słomki i z wierzchu jest obsuszona wyjąć z piekarnika.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz