Rolada bez pieczenia czekoladowo-kokosowa z petit beurre

Świetny pomysł na deser bez pieczenia!




Składniki na masę kokosową:

½ kostki masła
½ kostki margaryny
½ szklanki cukru pudru
10 dag wiórków kokosowych
sok z cytryny do smaku

Składniki na masę czekoladową:

½ szklanki cukru
½ szklanki wody
3 łyżki kakao
3 paczki herbatników szkolnych
1 cukier waniliowy

Wykonanie masy kokosowej:

Masło utrzeć z margaryną, dodać cukier puder, sok z cytryny do smaku i wiórki kokosowe. Dokładnie wyrobić masę i przenieść do lodówki.



Wykonanie masy czekoladowej:

Ciastka zmielić, dodać cukier z wanilią, kakao, wlać wodę i utrzeć do dokładnego połączenia się składników.



Składanie rolady:

Na foli spożywczej ułożyć prostokąt z masy kokosowej,



 a na niej prostokąt z masy czekoladowej (masy możemy rozwałkować zwilżonym wałkiem).



Następnie zwinąć delikatnie w rulon, wstawić do lodówki na noc. Gdy rolada stwardnieje, kroić w grube plastry ostrym nożem.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: