Piernik z chałwą

Tradycyjny piernik w nieco odmiennej formie- z dodatkiem chałwy. Pycha!



Składniki:

20 dag chałwy waniliowej
2 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 słoiczek powidła śliwkowego
1 jajko
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Wykonanie:

Chałwę dokładnie pokruszyć, dodać cukry, przyprawę do piernika, jajko, powidło, sodę oczyszczoną, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem i przelać do przygotowanej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 minut.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Wow uwielbiam chałwe. Czuje ze bede siegal po ten przepis dosc czesto! :)

    Say Yes to the kitchen

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł na wykorzystanie chałwy :) nigdy nie robiłam nic podobnego

    OdpowiedzUsuń