Pieczeń z jajem

Obiad nie musi być nudny- czasem zwykłe kotlety mielone można łatwo zastąpić innym, ciekawszym i bardzo smacznym mięsnym daniem. U mnie dziś pieczeń z jajkiem.



Składniki:

½ kg mięsa mielonego wieprzowego
½ kg mięsa mielonego wołowego
3 jajka
5 ząbków czosnku
¾ szklanki bułki tartej
½ szklanki wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do formy

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić wzdłuż na połówki. Mięso mielone wyrobić z wodą, olejem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami do smaku. Wyrobić dokładnie masę ręką, przełożyć połowę masy mięsnej do formy wysmarowanej olejem, obłożyć połówkami jajek.



 Następnie przykryć drugą połową mięsa i wygładzić.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 50 minut.



W razie potrzeby podlać wodą lub rosołem z kostki. Po upieczeniu pokroić w grube plastry.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz