Bułka drożdżowa z serem

Domowe pieczywo uwielbiam najbardziej! Bułki, chleby czy drożdżówki!



Składniki na ciasto:

60 dag mąki
4 dag drożdży
½ litra mleka
2 żółtka
1 jajko
10 dag cukru
1 aromat waniliowy
1 cukier waniliowy
10 dag masła
szczypta soli
tłuszcz do form
mąka do formy

Składniki na masę serową:

½ kg twarogu
5 dag masła
15 dag cukru
3 jajka
1 aromat waniliowy
bakalie lecz nie koniecznie

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, z 10 dag mąki,1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodać utarte żółtka z cukrem, mąkę, mleko, sól, aromat (kilka kropel) i stopione letnie masło. Ucierać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąka i wyłożyć ciasto. W między czasie ser zmiksować, dodać żółtka utarte z masłem, cukier, aromat i całość dokładnie wymieszać. Na końcu wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek. Wyłożyć masę serową na ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia.



Następnie posmarować rozmąconym jajkiem, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor około 35 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz