Ciasto ze śliwkami prosty przepis

Uwielbiam to tradycyjne kruche ciasto z dodatkiem kwaśnych śliwek!



Składniki:

1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 jaj,
1 kostka masła,
½ szklanki śmietany,
2 cukry waniliowe,
15 dag cukru,
1 kg śliwek,
tłuszcz do formy,
wiórki kokosowe do formy.

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem , dodać masło i nadal ucierać na pulchną masę. Następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę  i dokładnie połączyć składniki. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, dobrze wyrównać powierzchnię i obłożyć wydrążonymi śliwkami.



Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 35 minut. Po ostudzeniu placka posypać cukrem waniliowym.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: