Buraczki na barszcz do słoików na zimę

Każdego roku przyrządzam buraki właśnie w ten sposób. Dzięki temu mogę cieszyć się prawdziwym aromatem i smakiem domowego barszczu przez cały rok!



Składniki:

1 kg buraków 

Składniki na zalewę:

¼ litra wody
¾ litra octu
1 łyżka soli
12 łyżek cukru
12 ziaren pieprzu
1 listki laurowe

Wykonanie:

Buraczki obgotować, obrać, pokroić i włożyć do wyparzonych słoików. Zagotować zalewę z przyprawami, zalać buraczki w słoikach, szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

4 komentarze:

  1. świetny pomysł,muszę i ja takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy tutaj w przepisie nie ma przypadkiem błędu . Na jedną szklankę wody 3 szklanki octu ? włąsnie robię i zawachałam się . Mam 8 kilo buraków i wydaje mi się że tego octu jest za dużo , może to ma być 3/4 szklanki ?

    OdpowiedzUsuń
  3. czy tutaj w przepisie nie ma przypadkiem błędu . Na jedną szklankę wody 3 szklanki octu ? włąsnie robię i zawachałam się . Mam 8 kilo buraków i wydaje mi się że tego octu jest za dużo , może to ma być 3/4 szklanki ?

    OdpowiedzUsuń