Szynka domowa w majonezowej marynacie

Często szynki sprzedawane w sklepach niewiele mają wspólnego z prawdziwym mięsem. Pełno w nich konserwantów, barwników itp. Dlatego często sama przyrządzam własne domowe szynki- tym razem w marynacie majonezowej.




Składniki:

1,2 kg szynki wieprzowej

składniki na zalewę:

2 litry wody
2 łyżki majeranku
1 łyżki przyprawy typu Vegeta
2 łyżki majonezu
4 zÄ…bki czosnku
1/4 szklanki soli
listek laurowy
ziele angielskie
siatka spożywcza na szynkę

Wykonanie:

MiÄ™so opÅ‚ukać, natrzeć solÄ… i zostawić w chÅ‚odnym miejscu do nastÄ™pnego dnia.  NastÄ™pnie miÄ™so opÅ‚ukać , wÅ‚ożyć do siatki spożywczej. Z podanych skÅ‚adników ugotować zalewÄ™ i do gorÄ…cej wÅ‚ożyć przygotowane miÄ™so, gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Po czym zostawić w zalewie w chÅ‚odnym miejscu do nastÄ™pnego dnia.



Następnego dnia wyjąć szynki, zagotować zalewę, ponownie włożyć do gotującej się zalewy i gotować 45 minut. Po ugotowaniu wyjąć z zalewy i wystudzić. Podawać do obiadu z sosami lub na kanapki.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. a czy można majonez zamienić jogurtem greckim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie próbowałam z jogurtem, ale myślę że śmiało można spróbować.

      Usuń