Sałatka z botwinką

Botwinka, czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu.



Składniki:

50 dag młodej botwiny,
3 jaja,
3 ząbki czosnku,
1 puszka groszku konserwowego,
1 pęczek szczypiorku,
5 młodych ziemniaków,
1 słoiczek sosu tatarskiego 250 ml,
sól,
pieprz,
cukier.

Wykonanie:

Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo. Botwinę dokładnie opłukać, pokroić i obgotować z dodatkiem cukru i czosnku. Odcedzić botwinę dodać pokrojone ziemniaki, groszek, szczypiorek i pokrojone w ósemki ugotowane jaja. Następnie polać sosem tatarskim, doprawić do smaku i podawać z pieczywem lub jako dodatek do potraw.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz