Grillowane szaszłyki izraelskie z wołowiny, cukinii, pieczarek i pomidorów

Uwielbiam sezon grillowy! U mnie dziś nietypowo- bo nie z kurczaka.
Szaszłyk jest tradycyjnie spożywany w krajach centralnej Azji i najprawdopodobniej stamtąd się wywodzi. Jest także popularną potrawą w Izraelu, został tam przywieziony przez emigrantów z Rosji.





Składniki:

30 dag wołowiny lub jagnięciny
2 cebule
2 ząbki czosnku
6 szt. koktajlowych pomidorków
6 małych pieczarek
1 mały bakłażan lub cukinia
4 łyżki mąki
sól do smaku
pieprz
białe wino wytrawne

Wykonanie:

Mięso pokroić w małą kostkę, wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem, pokropić winem i odstawić na dwie godziny.  Następnie nakłuwać na patyczki na przemian, mięsem, pomidorkami, pieczarkami i kostkami cukinii lub bakłażana. Obsypać mąką, ułożyć na grillu (lub jeżeli nie ma takiej możliwości wstawić do piekarnika) i opiekać, obracając do zrumienienia a na końcu posypać solą i pieprzem do smaku. Podawać od razu najlepiej z pieczywem i sosem do mięs.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz