Ciasto kukurydziane na drożdżach

Szybkie ciasto drożdżowe z mąki pszennej i kukurydzianej. Jest pyszne, świetnie smakuje np. z konfiturami.



Składniki:

2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mąki kukurydzianej,
8 dag drożdży,
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
2/3 szklanki oleju,
tłuszcz do formy,
bułka tarta do formy.

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mleka i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą, dodać jajka roztrzepane z cukrem, wyrośnięte drożdże, mleko i olej. Wymieszać na gładką masę, przelać do przygotowanej formy i odstawić ponownie na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 30 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: