Kotlety z płatków ryżowych z mięsem

Płatki ryżowe są bardzo pożywne, łatwo dostępne i niedrogie. Można z nich przyrządzić wiele pysznych potraw. Aż dziw, że są tak mało popularne.






Składniki:

35 dag płatków ryżowych,
0,25 litra wody,
curry do smaku.

Składniki na farsz:

30 dag mięsa wieprzowego mielonego,
4 dag smalcu,
2 cebule,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
natka pietruszki,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Płatki zmielić i zaparzyć gorącą wodą, dodać curry i zagnieść ciasto. Mięso podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przestudzić, przyprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natka pietruszki. Z ciasta ryżowego kształtować placki, nakładać farsz, zlepiać kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz