Drożdżówki kminkowe do barszczu

Pyszne, kruche drożdżówki kminkowe- idealne do barszczu lub innych zup.





Składniki:

20 dag mąki,
12 dag margaryny,
3 dag drożdży,
4 ½ łyżki mleka,
½ łyżeczki cukru,
1 jajko do smarowania,
sól do smaku,
2 dag kminku,
papier do formy.

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać. Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem, posolić do smaku. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować  o grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką krążki i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekać do wyrośnięcia, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem z solą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni 15- 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Z chęcią zjadłabym takie drożdżówki razem z barszczykiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale, takie jakie robila moja babcia na pierwszy dzien swiat! :)

    OdpowiedzUsuń