Diablotki serowe do zup

Diablotki to wypieki z francuskiego lub kruchego ciasta w kształcie krążka lub pałeczki, podawany do bulionu lub barszczu. Wykonanie ich jest proste i szybkie. Dziś o smaku serowym.



Składniki:

20 dag mÄ…ki,
10 dag masła,
1 jajko,
2 łyżki śmietany,
3 dag utartego ostrego sera,
sól do smaku,
pieprz do smaku.

Wykonanie:

Do mąki dodać masło, sól i pieprz (po szczypcie) i posiekać nożem, następnie dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto , zawinąć w spożywczą folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, posmarować białkiem, obłożyć serem i pokroić w paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrumienić w piekarniku na złoty kolor. Podawać do czystych zup, najlepiej bezpośrednio.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz