Tradycyjna zupa grzybowa z pęczakiem

Pyszna, zdrowa zupa z grzybów leśnych (ja użyłam prawdziwki i kurki). W połączeniu z pęczakiem smakuje wybornie.




Składniki:

grzyby leśne 1/2kg
1 szt cebula biała
1 szt marchew
seler 1/2szt
4 łyżki mleko
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka mąka
1 łyżka masło
śmietana 1/3szklanki
kasza pęczak 1woreczek
natka piertuszki

Sposób przygotowania:

Ugotować kaszę w osolonej wodzie i odstawić.
Grzyby oczyścić z piasku, umyć i razem z masłem podsmażyć na wolnym ogniu z dodatkiem soli i pieprzu.
Następnie włożyć pokrojone warzywa, wlać około 3 szklanki wrzącej wody, mąkę wymieszaną z mlekiem i gotować przez 15 minut. Pod koniec gotowania przyprawić do smaku, wlać śmietanę, posypać natką pietruszki i włożyć wcześniej ugotowaną kaszę.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz