Risotto z warzywami i soją

Nietypowe, bardzo smaczne i szybkie risotto z soją. Alternatywnie polecam ryż podsmażyć na masełku z dodatkiem wina wytrawnego i wywaru z rosołu (wg tradycyjnej włoskiej receptury)





Składniki:

1 ½ szklanki ryżu
1 łyżeczka masła
1 cebula
1 opakowanie mrożonych warzyw
2 pomidory
2 łyżki posiekanych orzechów
2 łyżki oleju
½ puszki soi
1 łyżeczka sosu sojowego
Papryka Chilli w proszku
sól do smaku

Wykonanie:

Ryż zalać 3 szklankami wody, osolić, dodać masło i ugotować na sypko. Cebulę zeszklić na oleju, wsypać mrożone warzywa, skropić sosem sojowym i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec wsypać soję , wymieszać, doprawić do smaku, posypać uprażonymi orzechami i wyłożyć na wcześniej ugotowany ryż. Jeszcze chwilę lekko podsmażyć.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: