Cordon Bleu drobiowe- pierś z kurczaka z serem żółtym

Cordon Bleu  jest to mięso zawinięte wokół sera (lub z nadzieniem serowym), a następnie panierowane i smażone.
Początki oryginalnego cordon bleu przypisuje się Szwajcarii, prawdopodobnie pojawił się ten przepis około 1940 roku, po raz pierwszy wspomniany w książce kucharskiej z 1949 roku.
Francuski termin Cordon Bleu jest tłumaczony jako "Błękitna Wstęga"

Ja dziś przygotowałam nieco "oszczędny" cordon bleu - tylko z jednym plasterkiem sera i dodatkowo z szynką. Na smakoszy serowych polecam włożyć dużo większy kawałek ok. 1,5 cm plastra sera.







Składniki:

2 szt filet z kurczaka
szynka wędzona 4 plastry
ser żółty 4 plastry
1 szt jajka
5 łyżek bułka tarta
2 łyżki mąka
4 łyżki masło
1 łyżka śmietana kremówka
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić na porcje i lekko rozbić.
Każdy obłożyć plastrem szynki i sera,



następnie złożyć na pół i dobrze docisnąć.
Mąkę wymieszać z pieprzem i solą a jajka rozmącić w śmietanie.



Gotowe sznycle obtaczać w mące, potem w jaku a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz