Placki ziemniaczane ze schabem wśrodku

Połączenie dwóch tradycyjnych składników kuchni polskiej- ziemniaków i schabu. Jednak tym razem nie wylądują obok siebie na talerzu w formie tradycyjnego obiadu - schabowego i ziemniaków z koperkiem. Dziś na obiad proponuję schab w cieście ziemniaczanym- innymi słowy: placki ziemniaczane z mięsnym wkładem.





Składniki:

1 ½ kg ziemniaków
½ szklanki mąki pszennej
4 jaja
½ szklanki kwaśnej śmietany
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

składniki na nadzienie:
½ kg schabu
sól czosnkowa
pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, utrzeć i dobrze odcisnąć z wody. Dodać śmietanę, mąkę, jaja, sól i pieprz do smaku. Mięso wypłukać, pokroić na porcje, posypać solą czosnkową, pieprzem i bardzo cienko utłuc. Na rozgrzaną patelnię z olejem kłaść cienki porcje ciasta ziemniaczanego wielkości ubitego mięsa, na wierzch placków układać rozbite, przyprawione mięso, następnie przykryć kolejną warstwą ciasta ziemniaczanego. Smażyć z obu stron na rumiano.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz