Placki z kapusty włoskiej

Placki wyglądem przypominające ziemniaczane, jednak z ziemniakiem nie mające nic wspólnego. Głównym składnikiem jest bowiem kapusta włoska.

Polecam, naprawdę pyszne!


Składniki:

1 główka włoskiej kapusty
1 czerstwa bułka
½ szklanki mleka
2 łyżki masła
1 cebula
2 jajka
1 szklanka kaszy manny
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę pokroić i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcisnąć. 


Bułkę namoczyć w mleku i również dobrze wycisnąć. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na maśle. 


Kapustę, cebulę i bułkę zmielić, dodać jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz wsypać kaszę mannę. 


Masę dokładnie wymieszać. 


Formować łyżką kotlety i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor. 


Podawać z ostrym dowolnym sosem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz