Czekoladowe ziemniaczki z orzechową niespodzianką

Pyszne, szybkie, słodkie kartofelki. Wykonuje się je błyskawicznie, polecam szczególnie początkującym :)



Składniki:

2 i ½ szklanki orzechów laskowych
1 szklanka zmielonych biszkoptów
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
5 łyżek śmietany
1 kieliszek alkoholu
1/3 szklanki soku z pomarańcza

Wykonanie:

Zmielić 2 szklanki orzechów( ½ szklanki zostawiamy na faszerowanie ziemniaczków), zmieszać z mielonymi biszkoptami i połową kakao. Następnie dodać śmietanę, alkohol, cukier i sok z pomarańczy. Składniki dokładnie wymieszać, kształtować na dłoni małe placuszki , nadziewać po 1 orzechu laskowym i formować małe kule. Następnie obtaczać w kakao, ułożyć w ozdobnej misce i odstawić w chłodne miejsce.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: