Dietetyczny chleb z otrębami

Pyszny, prosty w wykonaniu, domowy chlebek wg przepisu mojej mamy. 




Składniki;

40 dag mąki (najlepiej żytniej)
4 dag drożdży
10 dag otrąb
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1,5 szklanki mleka
Sól do smaku

Sposób przygotowania:


Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. 


Następnie połączyć z mąką, otrębami, jajem i mlekiem. 


Wyrobić ręcznie lub mikserem (końcówkami świdrowymi), przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i na chwilę również odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika o temperaturze 160 stopni i piec na złoty kolor około 35 minut.

Tradycyjna Kuchnia