Kotlety mielone z otrębami owsianymi- LIGHT bez tłuszczu

Ostatnimi czasem staramy się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie. Zatem dziś na obiad były kotleciki mielone w wersji light.
Kleik w postaci bułki tartej zastąpiłam zdrowym siemieniem lnianym, mąką owsianą, płatkami jaglanymi, otrębami i kaszą manną. Należy ich dodać tyle aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o odpowiednim kształcie. Jeżeli nie mamy wszystkich z wymienionych składników to nic się nie dzieje- możemy np. dodać więcej siemienia lnianego i otrębów i obtoczyć w kaszy mannie (albo na odwrót).
Dodatkowo zamiast usmażyć na tłuszczu, upiekłam je w piekarniku.
Wyszły pycha!






Składniki:

40 dag mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wołowej)
2 jajka
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka mąki owsianej
3-4 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki płatków jaglanych
3 łyżki mleka
3-4 łyżki siemienia lnianego
Sól, pieprz


Do mięsa wbić jajka, dodać zmiażdżony czosnek i zarumienioną wcześniej na patelni, drobno pokrojoną cebulę. W międzyczasie namoczyć płatki jaglane w mleku- lekko zagotować, a następnie dodać do mięsa razem z 1 łyżką otrębów, siemieniem lnianym i mąką owsianą. Przyprawić do smaku, formować małe kuleczki, obtaczać delikatnie w otrębach (wymieszanych z kaszą manną) ułożyć na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia)- piec około 20 minut w temp. 180 stC.

Tradycyjna Kuchnia