Filety z kurczaka pod szparagami

Szparagi pobudzają pracę nerek i... odchudzają. Są niskokaloryczne – mają tylko 18 kcal w 100 g, są przy tym pożywne - zawierają sporo białka. Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Wspaniale smakują, zarówno jako przystawka, jak i jako dodatek do drugiego dania. (źródło www.poradnikzdrowie.pl) 
U mnie dziś z kurczakiem, zapiekane w piekarniku. Rewelacja!




Składniki:

6 pojedynczych filetów z kurczaka,
2 jaja,
6 łyżek maki,
10 dag żółtego sera,
3 łyżki masła,
3 łyżki oleju,
10-15 szparagów,
sól do smaku,
pieprz.

Wykonanie:

Szparagi ugotować przez 25 minut w osolonej wodzie, twarde końce odciąć i odstawić. Filety lekko rozbić, posolić posypać pieprzem i obtoczyć w mące.


 Jaja rozbić, wymieszać z połową sera startego i moczyć przygotowane mięso, 


następnie usmażyć na oleju wymieszanym z masłem.


Przyrumienić z obu stron na złoty kolor, ułożyć w naczyniu żaroodpornym,

 

na mięsie położyć szparagi i rozłożyć resztę sera


 i zostawić na kilka minut w piekarniku.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz