Pierogi z mięsem

Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. 
Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg.




Składniki na ciasto:

35 dag mąki
1 żółtko
1 łyżka masła
Sól do smaku
200-220 ml ciepłej wody

Wykonanie ciasta:


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto

Składniki na farsz:

25 dag mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
½ szklanki mleka
1 cebula
1 łyżka tłuszczu
Sól do smaku
Pieprz
1 żółtko

Wykonanie farszu:

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić na tłuszczu. Mięso zmielić z bułką, dodać żółtko, cebulę i przyprawić do smaku -dokładnie wymieszać.

Wykonanie pierogów:

Ciasto pierogowe rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać szklanką kółka, kłaść nadzienie i zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie i podawać okraszone tłuszczem z cebulką.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz