Kotlety jajeczne

Bardzo prosty i szybki przepis na kotlety z jajek- czyli co zrobić z czerstwą bułką? :)



Składniki:

6 jajek
1 łyżka masła
1 mała cebula
2 czerstwe bułki
½ szklanki mleka
½ łyżeczki curry
Sól
Pieprz
Bułka do panierki

Wykonanie:

 Ugotować na twardo 5 jaj, obrać i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na maśle na złoty kolor. Jaja, odciśniętą bułkę, surowe jajko, usmażoną cebulę i przyprawy dokładnie wymieszać. Formować kotleciki (jeżeli masa za rzadka dosypać bułki tartej). Obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju i bardzo delikatnie wyjmować z patelni gdyż łatwo się kruszą. Najlepiej smakują z sosem koperkowym lub pomidorowym.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: