Zupa neapolitańska z pulpecikami drobiowymi

Tradycyjnie zupę neapolitańską podaję z grubymi kluskami. Tym razem nieco zmodyfikowałam to danie, zastępując kluski domowymi pulpetami



Składniki:

6 szklanek wywaru z warzyw
25 dag śmietanki 18%
2 żółtka
4 łyżki startego sera żółtego
½ kg mięsa drobiowego
1 jajo
¼ szklanki grysiku
Sól, pieprz
½ łyżeczki przyprawy do kurczaka

Wykonanie:

Mięso na pulpeciki zmielić, dodać składniki ( grysik, jajo, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszać) Następnie uformować małe kuleczki i ugotować w osolonej wodzie. Do przecedzonego wywaru wlać śmietankę i zagotować . Następnie żółtka rozprowadzić wrzącą zupą, dodać utarty ser i doprawić do smaku. Podawać z ugotowanymi wcześniej pulpecikami.
* Ser żółty można zastąpić serkiem topionym. Smakuje równie dobrze

Tradycyjna Kuchnia