Kiszka ziemniaczana- kiełbaski z ziemniaków w jelicie

Od jakiegoś czasu chodził za mną ten przepis. Pamiętam jak jeszcze moja babcia przyrządzała takie ziemniaczane kiełbaski. Są po prostu pyszne :) Polecam!!



Składniki:

1 ½ kg ziemniaków
1 cebula
2 jaja
25 dag wędzonki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
naturalne jelito
olej

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce z cebulą, czosnek przepuszczamy przez praskę. 


Wędzonkę drobno kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. 

Jelito naciągamy na lejek maszynki, przepuszczamy farsz przez maszynkę i formujemy kiełbaski. 


Układamy na blaszce posmarowaną olejem i nakłuwamy kiszkę ziemniaczaną w kilku miejscach. Wytworzonym tłuszczem podlewamy kiełbaski podczas pieczenia. 


Pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 170°.

Tradycyjna Kuchnia