Chlebek długoterminowy

Przedstawiam dziś mój sekret na świeży chlebek. Tak powstały chlebek- placuszki nie wysychają, są świeże i wilgotne przez dwa tygodnie!

Najczęściej podaje go z kawą inką lub mlekiem.



Składniki:

½ kg mąki
2/3 szklanki mleka
10 dag cukru pudru
2 jaja
8 dag masła
½ cukru waniliowego
4 dag drożdży

Wykonanie:

Żółtaka rozrobić w letnim mleku, dodać mąkę, stopione masło, rozrobione z czterema łyżkami drożdże i cukry. Wyrobić gęste ciasto i zmieszać z ubitą pianą z białek.



Ciasto związać w ściereczkę wrzucić do wody w misce.



Gdy ciasto wypłynie zrobić trzy placki.



Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

Z placków możemy zrobić piramidę, smarując dowolnym powidłem lub bitą śmietaną.



  Domowe pieczywo i bułki

Tradycyjna Kuchnia