Chlebek długoterminowy

Przedstawiam dziś mój sekret na świeży chlebek. Tak powstały chlebek- placuszki nie wysychają, są świeże i wilgotne przez dwa tygodnie!

Najczęściej podaje go z kawą inką lub mlekiem.



Składniki:

½ kg mąki
2/3 szklanki mleka
10 dag cukru pudru
2 jaja
8 dag masła
½ cukru waniliowego
4 dag drożdży

Wykonanie:

Żółtaka rozrobić w letnim mleku, dodać mąkę, stopione masło, rozrobione z czterema łyżkami drożdże i cukry. Wyrobić gęste ciasto i zmieszać z ubitą pianą z białek.



Ciasto związać w ściereczkę wrzucić do wody w misce.



Gdy ciasto wypłynie zrobić trzy placki.



Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

Z placków możemy zrobić piramidę, smarując dowolnym powidłem lub bitą śmietaną.



  Domowe pieczywo i bułki

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. wygląda bajecznie - mniaaammm :)u mnie jest teraz przyjemny konkurs z fajna nagrodą może sie skusisz -Zapraszam!
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Muszę spróbować taki upiec ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń